torsdag 24 februari 2011

Dogo Canario


Historia

Dogo canario är en ras av molossoid typ som har sitt ursprung på öarna Teneriffa och Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna. Rasen uppstod genom korsningar mellan majorero, en inhemsk boskapshund med förspanskt ursprung, och molossoida hundar som fördes till ögruppen. Ur dessa korsningar uppstod en grupp hundar av "doggtyp" som var medelstora, robusta till konstruktionen och tigrerade eller fawnfärgade med vita tecken. De hade egenskaperna hos en moloss kombinerat med vighet och energi och var temperamentsfulla, aktiva, rustika och trogna till karaktären. Under 1600- och 1700-talen växte populationen avsevärt vilket avspeglar sig i många historiska texter från tiden efter den spanska erövringen, i synnerhet i "Cedularios del Cabildo" (ungefär domstolsprotokoll) i vilka förklaras vilka uppgifter hundarna utförde framförallt som vakt- och boskapshund liksom att hjälpa slaktarna att kontrollera nötboskapen


Beskrivning

Dogo canario ger ett lugnt intryck och har en uppmärksam blick. Den är särskilt lämpad att utföra vaktfunktioner och har traditionellt använts till att driva och sköta nötboskap. Dogo canario har ett jämnt temperament och ett stort självförtroende. Skallet är djupt och dovt. Den är mild och värdig tillsammans med familjen, trogen sin ägare men misstrogen gentemot främlingar. Uttrycket är värdigt, självsäkert och något distanserat. När hunden är uppmärksam är dess hållning bestämd och blicken vaksam.
Den ska vara massiv, snabb, balanserad och ha mycket mod. Hanhundens mankhöjd är mellan 59-66 cm, och tikarna 56-63 cm. Lägsta tillåtna vikt enligt standard för tikar är 40 kg och för hanar 50 kg.
Fram tills 2001 var Perro de Presa Canario namnet på denna ras, men efter godkännandet i FCI ändrades namnet till Dogo Canario.

torsdag 10 februari 2011

American Staffordshire terrier



American staffordshire terrier, i dagligt tal en amstaff, är en kort och kraftfull amerikansk hund. Amstaffen godkändes 1936 av Amerikanska kennelklubben (AKC). Fram till dess var american staffordshire terrier och amerikansk pitbullterrier samma ras, men de har sedan dess utvecklats till två separata raser. Det är bara amstaffen som kan registreras i AKC och Svenska kennelklubben. Till Sverige kom den först 1991 där det under 2006 registrerades 290 amstaffvalpar. Amstaffen är en blandning av dogg och terrier. Detta avspeglar sig i deras humör som är en blandning av busighet, hetsighet, nyfikenhet och envishet med mycket bra självförtroende. Rasstandarden beskriver dem som positiva, läraktiga, nyfikna och vänliga individer med ett jämnt och stabilt temperament. Skygga och rädda Amstaffar är otypiska och inte önskvärda. Då amstaffen är en energisk hund med relativt stor arbetsvilja behöver den tillfällen att ventilera och använda sin energi för att inte bli uttråkad och destruk